Écht ondernemen

Charlotte Meindersma

🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 ⚪ ⚪

Ik zal eerlijk zijn. Ik ‘ken’ Charlotte Meindersma alleen van Twitter en soms roepen haar tweets ergernis bij me op. Omdat ze wel heel duidelijk overkomt en voor mij een enkele keer wat te kort door de bocht lijkt te zijn. En precies dat, dat recht door zee en ‘cut the crap,’ is wat mij in Écht ondernemen aantrok.

Écht ondernemen is Meindersma’s vijfde boek. Voor wie haar niet kent: ze is ondernemer, jurist (gespecialiseerd in informatierecht) en eigenlijk ook marketeer. Ze is, zoals ze zelf zegt, ‘een disruptor en pionier in de juridische wereld, die ondernemers met juridische oplossingen en praktisch advies om succesvol te ondernemen helpt. Ze is trainer bij Frankwatching en verschijnt regelmatig in landelijke media’.

Vage shizzle
Na eerdere boeken (twee edities van ‘Wetboek voor Bloggers’, het ‘Wetboek voor Webwinkels’ en ‘#contentrecht’) schreef Meindersma nu Écht ondernemen. Met dit boek belooft Meindersma je mee te nemen in hoe je écht, zonder poespas, zonder gedoe of vage shizzle, onderneemt. Het is dan ook niet het zoveelste boek dat je met een standaardaanpak de snelste route tot succes belooft. Wel een boek dat je in vijftien hoofdstukken laat nadenken over hoe jij wiltkunt en mag ondernemen.

Interviews
Dit doet ze door onder andere een twaalftal interviews op te nemen. Interviews met zelfstandig ondernemers die inmiddels hun sporen hebben verdiend. Wat ik prettig aan de (uitgeschreven en deels ook middels video opnames terug te kijken) interviews vond, is dat je de vragen uit de interviews ook ter reflectie aan jezelf kunt stellen (‘Wat is voor jou een dieptepunt geweest in het ondernemen?’, ‘Wat kunnen andere ondernemers van jou leren?’). Daarnaast zijn de motivaties om te ondernemen zo verschillend als de branches waarbinnen de bevraagde ondernemers ondernemen, wat een prettig breed beeld schept.

Nah-mwah-ja!
Meindersma combineert de interviews met een uitgebreide uitleg van diverse juridische onderwerpen (bijvoorbeeld rechtsvormen, naamgeving en factureren) en een aantal specifieke onderwerpen op gebied van ondernemen (zoals falen, succes bepalen en groeistrategie). Daar komen behulpzame schema’s en modellen aan te pas. Om er zomaar eentje te noemen die ik voortaan vaker ga gebruiken: de schaal van nah-mwah-ja!, inclusief de 3 P’s (poen, plezier en prestige).

Goed regelen
Al met al is Écht ondernemen een boek dat je als ondernemer zeker wil lezen. Het maakt daarbij niet uit of je nog gaat beginnen of al (lang geleden) bent begonnen. Zo ben ik zelf vijf jaar geleden een eensmanszaak begonnen. Door bepaalde hoofdstukken ging ik wat sneller heen, bij andere hoofdstukken heb ik een paar aantekeningen gemaakt van zaken die ik nog even moet checken (of e-i-n-d-e-l-i-j-k eens goed moet regelen).

Duidelijke boodschap
Ook maakt het niet uit of je alleen werkt, samen met anderen of een team hebt: Meindersma schrijft niets voor met haar boek. Ze laat wel merken hoe zij persoonlijk over zaken denkt en hoe zij haar eigen onderneming vorm heeft gegeven. Dit, samen met de interviews, schept een breed spectrum aan mogelijkheden voor ondernemers, met als duidelijke boodschap: er is niet één manier om te ondernemen, doe het zoals voor jou klopt binnen de wettelijke kaders die er zijn.

Walking the talk
Wat mij betreft is Meindersma met dit boek walking the talk: ze beschrijft op aantrekkelijke wijze helder de mogelijkheden en doet waar ze goed in is: Recht door zee zijn en daar jou als ondernemer in meenemen. (Dat begint overigens al bij de copyright disclaimer: op lichtvoetige wijze even heel duidelijk maken dat je het niet in je hoofd moet halen om zomaar teksten uit het boek over te nemen zonder vooraf toestemming te vragen.)

Kortom: het lezen waard!


Dit boek kopen?
Dat kan via je lokale boekhandel, via Charlotteslaw.nl en bij Managementboek.nl via deze affiliate link.

Booklounge
by Helmar Niemeijer

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial