Het was vast nog niet opgevallen, maar ik lees graag. Je maakt mij erg blij met een boek waar ik vervolgens ook nog iets van mag vinden. Wat een feestje was het dan ook om Gehavend van Hentje Metz per post te krijgen. Mooi en zorgvuldig ingepakt. Houd ik van.
Het boek Gehavend gaat over iets veel heftigers: over het gehavende lijf, de mentale deuk en het haakje in de ziel, die vrouwen oplopen in hun proces met borstkanker. Gehavend heeft als ondertitel ‘Thuis komen in jezelf bij borstkanker’.
Metz, systemisch coach en therapeut, begeleidt sinds 2013 vrouwen die borstkanker hebben. Met persoonlijke begeleiding ondersteunt Metz hen met inzicht krijgen in het ziekteproces waarbij de onvoorspelbaarheid van kanker, (zelf)vertrouwen, overgave en loslaten een grote rol krijgen.
In het boek beschrijft hoe Metz hoe je met de ©TO BE methode het proces van borstkanker hebben aan kunt gaan. De vijf stappen van de methode worden in vijf hoofdstukken beschreven, waarbij per hoofdstuk waargebeurde verhalen en oefeningen zijn opgenomen. Vooral de verhalen raken: vrouwen die vertellen over hoe het is om zo’n beschadigd lichaam te hebben, een zichtbare wond die vele als aantasting van hun vrouwelijkheid ervaren. Vrouwen die vertellen over hoe het is om letterlijk ten dode opschreven te zijn – waarbij er dan soms plotsklaps iets veranderd en hun levensverwachting wordt bijgesteld. Metz schrijft op een prettige manier en nodigt je constant uit tot zelfreflectie. Soms voor mijn doen een tikkeltje te hoog over op spiritueel vlak, maar zoals altijd met boek: je neemt mee wat je aanspreekt, de overige woorden laat je achter.
Ik ben zelf in de gelukkige omstandigheid om geen borstkanker te hebben (gehad) en ook geen vriendinnen of familieleden dichtbij te hebben die er mee te maken hebben. Wat best bijzonder is als je weet dat 1 op de 7 vrouwen in Nederland met borstkanker te maken krijgt. Belangrijk dus dat boeken als Gehavend bestaan: om vrouwen ook via papier te ondersteunen in het proces dat zij door gaan. Absoluut geschikt leesmateriaal voor hen en hun partners.
Ook prima te lezen als je geen borstkanker hebt (gehad): je trekt de situaties en methode van Metz makkelijk door naar andere situaties, levens bedreigende ziektes of ernstige aandoeningen. Het boek reikt je op een uiterst vriendelijke manier manieren aan om weer op een liefdevolle manier met jezelf, je lijf en de situatie waar je in zit of zat, om te kunnen gaan. Uiteindelijk bleek de manier van verzenden (zacht vloeipapier dat aandacht en zorgvuldigheid uitstraalde) een metafoor voor de manier waarop Metz in haar boek naar voren komt als therapeut: met milde aandacht en vriendelijkheid.
Dank je wel Hentje Metz, dank je met je boek mij liet zien wat het betekent voor vrouwen om gehavend door borstkanker te zijn. En hoe ook hier kintsugi, de Japanse techniek waarbij scherven in servies met goud gevuld worden waardoor het servies nog mooier wordt dan dat het al is, op kan gaan.