‘t Hooge Nest

Roxane van Iperen

🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 ⚪

Zo. Spuit 11 hier las in de zomer van 2020 ook eindelijk ’t Hooge Nest van Roxanne van Iperen. En ja. Ik wist best dat het boek al jarenlang de top van Nederlandse boeken aanvoert, maar op de een of andere manier was het er niet eerder van gekomen. 

En wauw, wat een boek. Van Iperen gaat in een huis (’t Hooge Nest) wonen en bij het opknappen er van blijkt dat het huis een onderduikadres gerund door twee Joodse zussen geweest te zijn. Van Iperen onderzoekt de geschiedenis van het huis maar meer nog die van de twee zussen en beschrijft deze in het boek. En zo ontstond een … ja, geef het eens een naam. Een historische roman over een waargebeurd verhaal? Niet eerder las ik een boek dat enerzijds de immense pijn van de oorlog beschreef en anderzijds zoveel historische feiten benoemd. Ik besefte niet eerder hoe het leven in Amsterdam er in de oorlog er bijvoorbeeld uit zag. Ook bijzonder vond ik de samensmelting van het levensverhaal van Anne en Margot Frank.

Kortom: Fijn boekwerk. Op sommige punten voor mij persoonlijk iets te feitelijk, maar een bladzij is zo omgeslagen. Ik las dit boek voor 4,99 als E-book – een prijs die in mijn ogen niet passend is dat wat je er voor krijgt: meer kennis over de Tweede Wereldoorlog in Nederland en levensverhalen die je achterlaten met een brok in de keel. Er is dus geen enkele reden waarom je dit boek niet zou lezen. Go for it. 

PS1. En nu gaan zussen Carice en Jelka van Houten het boek verfilmen. Nice.

PS2. Reuze interessant om na het lezen van het boek wat te googelen op ’t Hooge Nest. Zo kom je op mooie filmpjes waarin Van Iperen vertelt over het het huis en het boek, maar ook op bijvoorbeeld een filmpje waarin uitgelegd wordt hoe het kwam dat er in Nederland veel meer Joden zijn doorgestuurd naar de kampen dan bijvoorbeeld uit België.

Booklounge
by Helmar Niemeijer

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial