Where the children sleep

Magnus Wennman

🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵

Dit keer een plaatjesboek. Geen fijn plaatjesboek met zachte kleuren en romantische beelden: wel een fotoboekje met korte beschrijvingen. Het boekje verscheen in 2016, samen met een foto expositie. Thema: kinderen die huis en haard moesten ontvluchten en sindsdien in het Midden Oosten en Europa slapen. Op de stoep, het harde asfalt, in een dunne tent die nauwelijks bescherming biedt, in het bos of in het ziekenhuis waar ze in coma verblijven na een raketaanval. ‘Where the children sleep’ is een boekje van Magnus Wennman, een Zweedse fotograaf. Winnaar van meerdere World Press Photo Awards.   

Het verschijnen van het boekje viel samen met de oprichting van Buro Zuiver, de organisatie waarmee ik bij draag aan een lichter leven voor kinderen. Het boekje ligt sindsdien in mijn boekenkast op het stapeltje ‘deze boeken nooit weg doen’. Het fungeert als mijn ‘why’, hiervoor doe ik het. Als continue herinnering aan dat we dit zo niet moeten willen met elkaar.
Het boekje kijk ik niet heel vaak in: de beelden zijn zo pakkend en rauw, het raakt me keer op keer knetterhard. Toch raad ik je het boekje minstens zo knetterhard aan, het is een van de weinige boeken die een 10 krijgt op de schaal van Helmar. Sober, helder en pijnlijk. Zeker nu, nu er op Lesbos duizenden kinderen weer op dezelfde manier slapen.

Een aantal beelden uit het boekje vind je hier. Volg Magnus op Instagram om ook een aantal foto’s van zijn recente bezoek aan Moria te zien.  

Booklounge
by Helmar Niemeijer

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial