Leg dat #@!ding nou ‘ns weg!

Marnix Pauwels

🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 ⚪ ⚪ ⚪

Offline is the new luxury. Let’s wander where the wifi is weak. Life is happening right now outside your screen. 
Zomaar wat quotes die het afgelopen jaar van het leven van Flow en Happinez lezers (waaronder ikzelf) naar dat van de main crowd verhuisden. Blijkbaar beseffen steeds meer mensen dat die ontzettend handige smartphone ook neveneffecten heeft. Reikhalzend keek ik dan ook uit naar het nieuwe boek van Marnix Pauwels, ‘Leg dat #@!ding nou ‘ns weg!’. Niet alleen omdat ik Marnix graag lees (vooral op Twitter, dat dan wel weer) maar ook omdat zijn boek zo lijkt te passen bij het tijdsbeeld van nu.

Pauwels beschrijft dat tijdsbeeld uitgebreid in ‘Leg dat #@!ding nou ‘ns weg!’. Want wat zijn ze toch fijn: je telefoon, tablet en laptop die je kunt gebruiken voor alles maar dan ook werkelijk alles dat je leven aangenamer en/of efficiënter kan maken. Films kijken, boeken lezen, spelletjes doen, bellen met beeld, muziek luisteren, je boodschappen of nieuwe wintergarderobe bestellen én laten bezorgen, tja, wat kan er eigenlijk niet mee? Iedereen zal zich herkennen in dit plaatje.
Je ziet het als je buiten om je heen kijkt: je ziet praktisch iedereen lopend, fietsend of auto rijdend met een telefoon vastgeplakt aan zijn of haar hand. Als ergens gewacht moet worden kijk je niet meer om je heen, je swopt en swipet wat heen en weer op je telefoon. En als je hem dan per ongeluk een keertje op de keukentafel laat liggen als je ‘s ochtends de deur uit rent, dan voel je je haast ontheemd en zwaar ongemakkelijk.
Want dat is wat Pauwels betreft de keerzijde van de handigheid van al die fijne schermpjes: eigenlijk kunnen we niet meer zonder en zijn we verslaafd aan het raken. De apparaten zijn de baas over ons leven.

Pauwels gebruikt het v-woord niet zomaar, hij is ervaringsdeskundige als het gaat om verslavingen (alcohol, cannabis en sigaretten). En toch, is een verslaving niet een beetje een groot woord als het gaat om telefoongebruik? Na 2/3 van het boekje gelezen te hebben over verslavingen, over hoe ons brein daar in werkt en wat de nadelige gevolgen zijn van ons veelvuldige telefoongebruik, begon ik lichtelijk depressieve gevoelens te ontwikkelen. Omdat ook ik weet dat het klopt: die 221 keer per dag die een gemiddelde
smartphonegebruiker op zijn telefoon kijkt (waar in totaal zo’n 3 uur en 1 kwartier per dag mee gemoeid zijn) geldt ook voor mij. Want hoe vaak grijp ik wel niet naar mijn telefoon als ik ergens sta te wachten of als ik geen zin heb in een bepaalde klus? Hoe vaak betrap ik mijzelf er niet op dat ik ‘s ochtends eerst even mijn social media check?
(Saillant detail: ik heb een keer zo’n appje gedownload dat bijhoudt hoeveel tijd je per dag op je telefoon zit. Heb ik er na een week weer van af gegooid, veuls te confronterend.)

Maar goed, net op het punt dat je je echt heel rot gaat voelen over je eigen afhankelijkheden, gaat Pauwels over op de tips & trucs om te stoppen. Je hoeft van Pauwels niet rücksichtslos te stoppen met beeldschermen. Wel kan het wat hem betreft interessant zijn om je afhankelijkheid van je telefoon te verminderen. ‘Leg dat #@!ding nou ‘ns weg!’ is een pleidooi om een beetje gezellig met je telefoon om te blijven gaan en vooral om tijd te maken voor de mensen en dingen die écht belangrijk voor je zijn.

Mooie technieken zoals mediteren en visualiseren, maar ook écht aandachtig luisteren, komen voorbij. Is het daardoor een soft boekje, vooral voor de eerder genoemde Happinez lezeressen? Absoluut niet. Ook prima praktische tips passeren de revue. Wat ik bijvoorbeeld persoonlijk ingewikkeld vind – los van mijn eigen afhankelijkheid aan beeldschermen – is ook: hoe leer ik mijn kinderen dat er een tijd voor online en eentje voor offline is? De periode waarin we met stickers en een kookwekker de tv-kijktijd voor onze jongens konden bepalen, is voorbij, zeker gezien hun leeftijd. De tips van Pauwel zijn echter prima toepasbaar op de hele thuistoko. Zo is er eentje bijvoorbeeld: ‘Neem de telefoon niet mee naar de wc.’ Klinkt wat banaal, maar let maar eens op, hoe vaak je ‘nog even dat filmpje afkijken’ combineert met een toiletbezoek. Zo’n regeltje is prima toepasbaar op kinderen, bij ons geldt inmiddels thuis de code dat je maar één ding tegelijk mag doen. Dus óf tv kijken óf op je Ipad youtuben óf op je mobiel Snapchatten, maar niet allemaal tegelijk. En dus ook óf op de wc zitten óf op een beeldscherm. Óf je fietst óf je knalt er een Instaatje uit. Óf je pakt een koekje en eet dat op óf je whats appt je suf.

Kortom: een prima boekje over the new luxury. Voor praktische iedereen met zo’n handige telefoon. Pauwels draagt op humoristische en tegelijkertijd dringende manier bij aan de bewustwording rondom het 24/7 online zijn. Helpt je de dag door met weetjes en tips. Heeft het handige formaat van een smartphone zodat het er niet heel vreemd uitziet als je opeens aan het lezen bent vanaf echt papier. (Want nee, hij is niet als e-boek verkrijgbaar.)
Voor het tientje dat het boekje kost hoef je het niet te laten: kopen maar, je persoonlijke afkick sessietje volgen en het boekje de hele familie rond laten gaan.
Doe gewoon eens gek en leg dat #@!ding nou ‘ns weg!

Ik schreef deze recensie voor Managementboek.nl. Wil je het boek kopen? Doe dat dan via deze link en help deze startende ondernemer de winter door: voor elk verkocht boek krijg ik een klein percentage (ik weet het, ik had beter een duurder boek kunnen recenseren ;-).

Booklounge
by Helmar Niemeijer

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial