Ongetemd Leven

Glennon Doyle

🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 ⚪

Vorig jaar tijdens de zomervakantie las ik Carry On Heb Lief van Glennon Doyle. Prettig geschreven, ontwapenend. Soms een tikje Amerikaans (als in: daar is alles groter, beter, meer). Omdat ik het einde van het boek wat warrig vond, googelde ik even een rondje op de schrijfster. Om op instagram te zien dat Doyle inmiddels een relatie met iemand anders had. Ik was haast teleurgesteld: hoe kon het dat dit nu zo was, terwijl er zoveel kracht uit haar boek sprak om haar gezin bijeen te houden? Ik snapte het niet en bleef in lichte verwarring achter. 

Die verwarring maakte dat ik benieuwd was naar haar nieuwste boek. Wat een bof dat ik voordat hij al in het Nederlands uit kwam, haar nieuwste boek mocht lezen. Ik begon. En legde het boek niet meer weg. Want wat een wervelend manifest van Doyle om te leven. Om écht te leven. Om het leven bij zijn lurven te grijpen, met alle ins & outs, waarbij je je vooral laat leiden door wat je zélf wil.
Op heldere wijze beschrijft Doyle, in het boek dat het midden houdt tussen een autobiografie en een zelfhulpboek, hoe pijn en ongemak ons mensen zó in zijn greep kunnen houden dat we leven zonder echt te leven. Door te overleven, zoals Doyle dat deed met boulimia, een alcoholverslaving en later het volledig volgens de maatstaven van anderen voort te gaan én door te zien dat dat uiteindelijk ook niet de manier is. 

Nog steeds soms wat Amerikaans, nog steeds soms wat hak op de tak en van diepgaand naar oppervlakkig luchtig over niemendalletjes. Soms wat feministisch, soms met veel verwijzingen naar het Christelijk geloof. Soms net iets te veel omvattend. 
Maar vooral herkenbaar zonder belerend te zijn. Actueel met thema’s die er toe doen en vanuit het hart geschreven.

Lezen dus. Kan prima zonder dat je haar eerdere boek hebt gelezen. Mooi als je de kans hebt om te beginnen in haar eerdere boek: het geeft dit boek net een extra laag en gaat verder waar het vorige boek stopte.  

Ik ontving dit boek van uitgeverij Kosmos. Dank Kosmos, hij komt zeker op mijn stapeltje favorieten!
Mocht je het boek willen kopen, dan kan dat ook via Managementboek.

juli 2020

Booklounge
by Helmar Niemeijer

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial