Mindfulness in het veld van aandacht

Jolien Posthumus

🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 ⚪ ⚪ ⚪

Jolien Posthumus is een collega mindfulnesstrainer die ik zeer waardeer in haar werk. Met oprechte aandacht weet ze met haar organisatie Bundelt mindfulnesstrainingen en events in de culturele sector te verweven. Toen in 2020 haar boek ‘Mindfulness in het veld van aandacht’ uitkwam, wist ik dan ook niet hoe snel ik het moest aanschaffen.

‘Mindfulness in het veld van aandacht’ is een klein, vierkant en neutraal ogend boekje. Posthumus wisselt korte songteksten, quotes en gedichten af met heldere zinnen die ingericht zijn rondom de negen houdingskwaliteiten. (De grondlegger van het mindfulnessprogramma zoals we dat in het Westen kennen en gebruiken, Jon Kabat-Zinn, heeft houdingskwaliteiten benoemd die je ondersteunen in het met bewuste aandacht leven. Denk daarbij aan bijvoorbeeld geduld, loslaten en niet-oordelen.)

Per houdingskwaliteit zorgt Posthumus er voor dat je even stil staat bij die specifieke kwaliteit, door je te helpen herinneren aan waar die kwaliteit ook al weer voor staat, of door met een korte tekst je aandacht naar die kwaliteit te brengen. 

Een fijn en helder boekje. In mijn ogen geschikt voor iedereen die in aanraking is geweest met mindfulness (bijvoorbeeld een 8-weekse MBSR of MBCT heeft gevolgd) en het fijn vindt om af en toe weer even een bemoedigend zetje te krijgen om met wat meer aandacht te leven. Posthumus gebruikt het boekje zelf om mee te geven aan haar deelnemers na een training of retraite, als kleine herinnering ‘dat je op moment opnieuw kunt starten met mindfulness’. 

Kortom: een helder boekje dat je helpt om dat wat je in een mindfulnesstraining leerde te herinneren. 

En dan nog even dit, juist bij dit boekje. 
Een van de houdingskwaliteiten is ‘niet oordelen’. Ik sta vaak stil bij ‘niet oordelen’, zeker als ik recensies schrijf voor Booklounge. Ik deed het helemaal bij dit specifieke boekje. Want hoe verhoudt ‘niet oordelen’ zich tot het schrijven van een review over een boek?
Niet oordelen betekent niet, zoals de deelnemers aan mijn mindfulnesstrainingen vaak vragen, dat je nergens meer iets van mag vinden. Het betekent wel dat het je kan helpen om je er bewust van te zijn als je ergens een oordeel over velt. En meer nog: dat dat oordeel niet altijd (misschien zelfs altijd niet) waar is: meestal is het een filtertje, overtuiging, mening of zienswijze die je er over heen knalt. Zo ook bij boekrecencies: neem ze niet te serieus, het is slechts een mening. Mijn mening in dit geval. Ook al is deze in dit geval positief 😊.

Booklounge
by Helmar Niemeijer

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial